Mindent az egészséges zabkásáról

Zabkása - színes, változatos, olcsó, könnyen és gyorsan elkészíthető. Ráadásul egészséges is! Kell ennél több?

Egy évtizeddel ezelőtt, amikor nagyobbik fiam hozzátáplálása volt időszerű, csodabogárnak számítottam a kortárs szülői körökben azzal, hogy gyümölcsös zabkását adtam neki reggelire. Imádta már akkor is, szereti ma is és a kisebbik fiamnak is egyik kedvenc reggelije. Én is nagyon szeretem, ha lehet, sok-sok gyümölccsel.

Manapság már nem számítunk szerencsére különc családnak a rendszeres zabkásafogyasztással, mostanra sokak által készített, népszerű ételnek számít. Persze nem mindegy, hogy hogyan készítjük el, és ne a szépségéért szeressük, bár sok színes gyümölccsel még az is biztosítható.

Olvastad már?

7 tévhit a kenyérfogyasztásról

A zabkása elkészítése

  • A zabkása elkészítése rendkívül egyszerű. Ma már gyakorlatilag minden üzletben kapható natúr zabpehely teljes szem vagy aprított szemek formájában. Ez előbbi ropogósabb marad a kásában, egy utóbbi jobban szétfő. Én vegyesen szoktam használni.
  • Főzhetjük vízben, tejben vagy növényi tejpótló italokban, kókusztejben is. Én vízben szoktam főzni, mert nekem ez a legegyszerűbb, de kisfiamnak babakorában rizstejjel készítettem. Ha tejjel vagy növényi tejpótlóval készítjük, akkor így is növelhetjük értékes tápanyagtartalmát, de ekkor jobban kell figyelni a készítés során, hogy az étel ne égjen oda. Tejjel készítve lehet, hogy a kásánk kicsit nyúlósabb lesz, szerintem ez csak odafigyelés kérdése, figyeljünk a mennyiségre, mert tényleg sok folyadékot tud felszívni, illetve ne kevergessük az ételt, mert akkor összetörhet.
  • Nálunk a banános zabkása a sztár, tört banánnal, nagyobbik fiamnál mazsolával, de ízlés szerint mehet bele bármilyen szezonális friss gyümölcs, aszalt gyümölcs.
  • Édesíthető mézzel, bár én nem szoktam külön hozzáadni, elég édes a gyümölcs is.
  • Fűszerezhető fahéjjal, kakaóporral, gyömbérrel, szerecsendióval, kókuszreszelékkel, ahogy szeretjük.
  • Én tálalás előtt, már a tűzről levéve szoktam a kásába keverni natúr vagy görög joghurtot, ettől még krémesebb lesz az étel.
  • Az édes ízvilágú zabkásák mellett készíthetünk sós kásákat is, zöldségekkel, fűszerekkel ízesítve.

Ha fogyni szeretnél...

Fogyókúrázók körében is népszerű étel a zabkása, én azonban óvatosságra intenék e téren is. A sikeres testsúlycsökkenés egyik fontos pillére a megfelelő kalóriabevitel. Bár a zabkása valóban "egészségesnek" tekinthető, a zabpehely magas energiatartalmú alapanyag, a gyümölcsös/aszalt -/mézes/joghurtos zabkása szénhidráttartalma pedig könnyen elszaladhat, ha nem figyelünk rá.

Ez nem azt jelenti, hogy nem szabad zabkását enni reggelire, hanem azt jelenti, hogy nagyon oda kell figyelni a mennyiségekre és egy fogyókúrás zabkása biztosan nem tesz ki egy nagy müzlistányérnyi mennyiséget.

Reggel ráadásul kisebb is szervezetünk inzulinérzékenysége, ezért a szénhidráttal extra óvatosan kell bánjunk, különösen ha valamiféle szénhidrát-anyagcserezavarral küzdünk. Abból a szempontból jó választás a zabkása, hogy a zabpehely lassan felszívódó szénhidrátnak számít, de ha jól megszórjuk gyümölcsökkel, akkor ezt az előnyt is lemorzsoljuk egy kicsit.

Cserébe fogyaszthatjuk (persze kalória- és szénhidráttartalma figyelembevételével) akár sósan ebédköretként, akár vacsorára önálló ételként, amikor már a szénhidrát is nagyobb mennyiségben szerepelhet a menüben.

Ha a testsúly növelése a cél

A sok fogyni vágyó mellett sokan küzdenek azért, hogy testsúlyuk nőjön. Optimális esetben a plusz kilók nem zsír-, hanem izomszövet formájában jelentkeznek, ennek alapvető feltétele a megfelelő kalóriabevitel (csakúgy, mint fogyás esetén, csak éppen a másik irányba húzunk el), a megfelelő fehérje- és szénhidrátbevitel és a megfelelő fizikai aktivitás. A szénhidrátbevitel tekintetében ilyenkor is az összetett szénhidrátokra helyezzük a hangsúlyt, amelyek közé tartozik a zabpehely is. Tehát a zabkása testsúlynövelési célú étrendekbe is tökéletesen beilleszthető, akár mind az öt étkezésre is valamilyen formában, hiszen itt általában már nagyobb mennyiségekben is gondolkozhatunk.

Címlapról ajánljuk

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!

Rosanics Petra

5 kockás abroszos óbudai vendéglő, ahol a Krúdy-nosztalgia ma is...

A Krúdy-év emlékezetes volt. 2013-ban reflektorfénybe került Óbuda vendéglátása, az ihletadó pedig az író születésének 135. és halálának 80. évfordulója volt. Ekkor még több legendás hely működött a Krúdy-negyedben: egy évre rá zárt be a Lajos utcai Régi Sipos Halászkert, aztán a Mókus Söröző, majd a Fő téri Új Sipos is. A kultikus vendéglői negyed fénye mára kissé elhalványult, pedig most is van hová mennünk, ha egy kis vendéglői nosztalgiára vágyunk. 5 jó helyet ajánlunk Óbuda szívében!

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?