r
Nosalty Logó

Spenótos nudli fokhagymás sajtmártással

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Spenótos nudli fokhagymás sajtmártással
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 10% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A nudlihoz

A mártáshoz

Összesen 439 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A nudlihoz

A mártáshoz

Összesen 1759 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A nudlihoz

A mártáshoz

Összesen 160 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 50% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    16.8 g

Zsír

  • Összesen
    16.3 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    76 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    784.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    26 mg
  • Kálcium
    288 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    46 mg
  • Foszfor
    213 mg
  • Nátrium
    207 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    54 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    88.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    183 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    16 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    91 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    67 micro
  • Kolin:
    55 mg
  • Retinol - A vitamin:
    98 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1021 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2271 micro
Összesen 439 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 50% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    67.4 g

Zsír

  • Összesen
    65.4 g
  • Telített zsírsav
    25 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    27 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    303 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3136.8 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    103 mg
  • Kálcium
    1154 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    185 mg
  • Foszfor
    850 mg
  • Nátrium
    828 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    216 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

VÍZ

  • Összesen
    353 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    730 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    65 mg
  • D vitamin:
    61 micro
  • K vitamin:
    365 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    269 micro
  • Kolin:
    221 mg
  • Retinol - A vitamin:
    390 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4082 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    9084 micro
Összesen 1759 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 50% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.2 g

Zsír

  • Összesen
    6 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    28 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    287.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    106 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    78 mg
  • Nátrium
    76 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    19.8 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    32.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    67 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    33 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    36 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    374 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    832 micro
Összesen 160 Kcal

Hozzávalók

A nudlihoz

A mártáshoz

Elkészítés

A nudlihoz

  1. Nudli: A spenótot forró vízbe dobjuk, és 20 másodperc után kivesszük. Lecsöpögtetjük, a vizet kinyomjuk belőle és apróra vágjuk. Tökéletes lesz akkor is (sőt, szerintem jobb...), ha nem forrázzuk le, hanem felvágjuk, és nyersen gyúrjuk bele a tésztába.
  2. A főtt krumplit összetörjük, és hagyjuk teljesen kihűlni.
  3. A teljesen hideg a krumpliba beleütjük a tojást, sózzuk és borsozzuk.
  4. Hozzákeverünk 2 ek lisztet és az olajat, utána pedig a spenótot, majd kiborítjuk a nyújtódeszkára. Gyúrjuk, és folyamatosan adagoljuk hozzá a lisztet.
  5. Ezt addig folytatjuk, ameddig egy jól formálható, könnyű tésztát nem kapunk. Ez általában akkor következik be, ha már nem nagyon ragad a kezünkhöz az anyag. Ha úgy érezzük, hogy jó, egy nudlit lecsippentünk belőle és kifőzzük próbaképpen.
  6. Cipót formálunk belőle, 10 percig pihentetjük, majd szeleteket vágunk, és azokat kisujjnyi vastagságúra megsodorjuk. 2-3 cm-es darabokra vágjuk. Ezeket egy vágódeszkán gyűjtjük össze, lisztet szórunk rá, hogy ne ragadjanak össze, a végén pedig sós vízben kifőzzük (ha feljön a víz színére - nagyjából 1 perc - ki lehet venni).
  7. Leszűrjük, és olívaolajjal meglocsoljuk.
  8. Mártás: A lisztből és az olajból világos rántást készítünk, amihez hozzáreszeljük a fokhagymát.
  9. Forró tejjel - habverővel keverve - felengedjük, sóval és az őrölt csilivel ízesítjük.
  10. Hozzáadjuk a reszelt sajtot, és ízlés szerinti sűrűségűre forraljuk. Ez azt jelenti, hogy ha sűrű, öntünk hozzá még tejet, ha pedig híg, akkor sajtot teszünk hozzá.
  11. Úgy tálaljuk, ahogy a képen látszik. Vagy másként. :)
  • Elkészítettem: 7 alkalommal
  • Receptkönyvben: 194
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 19
  • Össznézettség: 25249
  • Feltöltés dátuma: 2013. április 13.

Ajánló

Olaszországban az ilyen tésztát gnocchinak (nyokki) nevezik. Nyokki~nokedli~nudli. Gondolom, onnan vettük át a kifejezést.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A családom egyik kedvenc étele a spenótfőzelék bundás kenyérrel, amit én is mindig nagy lelkesedéssel kezdtem enni, de valahogy 2-3 kanál után nem fért belém több. Végül - olasz hatásra - ezt találtam ki, hogy spenót is, fokhagyma is legyen benne, és én is meg tudjam enni. Ne tegyetek bele több tojást, mert akkor szinte sorsszerűen kemény tésztát kaptok. Egyrészt azért, mert több lisztet vesz fel, másrészt pedig azért, mert a tojás önmagában is szilárdít. A krumplit pedig muszáj teljesen kihűteni, mert ha melegen próbáljátok összegyúrni, nyúlós és kezelhetetlen lesz.

Hozzávalók

A nudlihoz

A mártáshoz

Címlapról ajánljuk

B12-vitamin és folsav – Vitaminok az idegrendszerért!

A B12-vitamin és a folsav hozzájárul a normális pszichológiai funkciókhoz, azaz az olyan kognitív teljesítményekhez, mint a memória, a koncentráció, a tanulás és a problémamegoldás. E vitaminok túl kis mennyiségben való bevitele hosszú távon gyengítheti a kognitív teljesítményt, különösen a memóriát, illetve összefüggésbe hozható a depresszió kialakulásával is.

Hirdetés

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Hirdetés

További cikkek