Csirkék helyett a tücsköké a jövő - Négy tévhit a bogarakról

Bogarakat enni senki sem szeretne, de lehet, néhány évtizeden belül rá leszünk kényszerülve... 

Manapság egy olyan világban élünk, amely rengeteg kihívással néz szembe. A nem megújuló energiaforrások pótlása, a klímaváltozás lelassítása, a környezetvédelem és sok más probléma, amire kutatók tucatjai keresik a válaszokat. Vajon a táplálkozásunkat is érintik ezek a kihívások, és ha igen, mit tegyünk? Erre, és az ehhez hasonló kérdésekre keresték a választ Európa legnagyobb jövőfesztiválján, a Brain Bar Budapesten, aminek az egyik fő témája a „Future of Food”, azaz az étel jövője volt.

A jövő étkezése kapcsán gyakran merül fel a bogárevés. Mivel az európai kultúrában élünk, ezért undorodva gondolunk a rovarokra, néhány kelet-ázsiai, vagy afrikai országban viszont a bogarak is részei az étkezési szokásoknak. A thai piacokon például lehet kapni sült szöcskét, vagy bambuszférget, amik igazi csemegének számítanak.

Sült rovarok egy thai piacon

Bogarat enni senki sem szeretne. A legtöbbször hallott vélemény a rovarokról, hogy koszosak. Ráadásul, ha proteinforrásra van szükségünk, akkor ott van nekünk a tej, a tojás vagy a fehérjében gazdag húsok. Megan Miller, a Bitty Foods alapítója és vezérigazgatója négy tévhitet oszlatott el a bogarakról, és azok fogyasztásáról.

1. A bogárevés durva beavatkozás lenne az étkezési szokásainkba

Negyven éve még a sushi sem volt része az európai gasztronómiának, manapság viszont úton útfélen sushizókba és japán étterembe futhatunk. A trendek tehát változhatnak. Ne lepődjünk meg, ha hamarosan bogarakat szolgálnak fel kedvenc éttermünkben.

2. Van egy csomó más ételünk, ezért nincs szükségünk arra, hogy rovarokat fogyasszunk

Egyelőre így van, de kitudja meddig. Valószínűleg mi nem leszünk még rászorulva arra, hogy bogarakat fogyasszunk. Az ENSZ adatai szerint a világon jelenleg 20 millió embert fenyeget éhhalál. Nekik segítség lehet, ha a rovarokat az étrendjükbe iktatják, olajként vagy lisztként. A tücsöklisztben például kétszer annyi fehérje van, mint a marhahúsban és 1,5-szer több vasat tartalmaz mint a spenót.

3. A hús a legjobb fehérjeforrás

Rengeteg fehérje van a halban, a csirkehúsban és a nyúlhúsban is. Tényleg pótolható ez néhány apró tücsökkel? A válasz igen. Hamarosan szükség is lesz rá, mert az állattenyésztők képtelenek lesznek annyi állatot nevelni, hogy az abból származó hús elég legyen az egész emberiség számára. Ha a Föld lakossága eléri a 8-9 milliárdot, akkor képtelenség lesz fedezni a húsfogyasztást.

4. A bogarak undorítóak

A leggyakrabban emlegetett tévhit, hogy a bogarak nem higiénikusak, és fertőzéseket hordozhatnak. Ráadásul undorítóak is. Megan Miller szerint száz éve még a tücsökhöz hasonlóan az ízeltlábúak törzsébe tartozó homár vagy rák is egy undorító dolognak számított, nem is nagyon fogyasztották az emberek. A bogarakat is lehet ízlésesen tálalni, illetve úgy rejteni az ételbe, hogy senkit ne zavarjon. Lehet például muffint vagy pizzát is sütni tücsöklisztből. Manapság már a legjobb chefek is használják ételeikben a rovarokat. A bogarakat lehet fertőtleníteni, és egészséges körülmények között tenyészteni őket.

...ezeket láttad már?

Ezeket olvastad már?

Összeettem tücsköt-bogarat

Nem tudom eldönteni, hogy mielőtt eljutottam Mexikóba, mi tartott tovább, az út megszervezése vagy a konyha előzetes tanulmányozása. Egy biztos: még így is ért meglepetés!

Dacota
Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

7 imádnivaló teraszos hely Budapesten, ahol jót is ehetünk

Egyre inkább kikívánkozunk a négy fal közül. Ha szeretnétek a szabad ég – vagy épp egy napernyő – alatt lazulni, annyi sok jó lehetőség van a fővárosban! Ajánlunk helyet a pesti flaszteren, a budai és a pesti Duna-parton is, hiszen a terasz is sokféle lehet a csupazöld kerthelyiségtől a belvárosi kiülős helyekig. Teraszra fel!

Nosalty

További cikkek

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!