Ebben a pékségben olyasvalamiből készítik a kenyeret, amit sokan megfogni sem akarnak, nemhogy megenni

A különleges összetevőjű kenyeret a világon talán elsőként kezdte el árusítani egy finn péküzem.

Mit szólnál hozzá, ha valahol felszolgálnának neked egy pár szelet kenyeret, te megennéd, majd vendéglátóid közölnék, hogy az bizony tücsöklisztből készült? Hamarosan akár bele is csöppenhetsz egy ilyen helyzetbe, főleg ha Finnországba utazol. A világon talán elsőként a finn Fazer cég kezdi el árusítani a rovarokat is tartalmazó kenyeret, ami kinézetében egyáltalán nem különbözik hagyományos társaitól.

A kenyér ledarált tücsökből készült lisztet, fehérlisztet és különböző magvakat tartalmaz, ezáltal több benne a fehérje, mint egy hagyományos kenyérben. Egy vekni körülbelül hetven tücsökből készül, és 3,99 euróba (1245 Ft)kerül. Mielőtt a fejünkhöz kapnánk, hogy milyen drága, jobb ha tudjuk, hogy Finnországban egy kenyér 2-3 euró. A tücsöklisztből készült kenyeret egyelőre országszerte csak 47 boltban lehet majd kapni.

Juhani Sibakov, a Fazer fejlesztési igazgatója megjegyezte, hogy a kenyér kezdőlökés arra, hogy az emberek hozzászokjanak a rovarokból készült ételekhez. Jobb lesz, ha mi is megbarátkozunk a rovar alapú élelmiszerekkel, mivel novembertől Finnországon kívül Nagy-Britannia, Hollandia, Belgium, Ausztria és Dánia is engedélyezte az ízeltlábúak ételekben és élelmiszerekben történő felhasználását. Csak idő kérdése, hogy más európai országok is kövessék a példát.

Ázsiában egyébként régóta megszokottnak számít a rovarok fogyasztása. Kétmilliárdra becslik azok számát, akik esznek ilyen élelmiszereket, ételeket. Az ENSZ is szorgalmazza, hogy a rovarok magas fehérjetartalmuk miatt kapjanak nagyobb hangsúlyt az emberek táplálkozásában.

Ezeket olvastad már?

via The Guardian

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?