Ezekben az élelmiszerekben több a C-vitamin, mint gondolnád

A C-vitaminról ezentúl nem csak a citrom és a paprika jut majd eszünkbe!

Ha a C-vitaminra gondolunk, először mindig a citrusok és a paprika jut eszünkbe, holott a citrusfélék helyett például jó néhány regionálisan termesztett zöldség és gyümölcs is tartalmaz annyi C-vitamint, mint az előbbiek. Ezeket jóval rövidebb úton kell elszállítani a vásárlókhoz, így környezettudatosabb a fogyasztásuk.

A testben a C-vitamin, amellett, hogy az immunrendszer megfelelő működéséhez elengedhetetlen, a csontok és a kötőszövet felépítéséért felel. Emellett azok számára, akik nem fogyasztanak húst, nagyon fontos, hogy elegendő C-vitamint vigyenek be, ugyanis ez segíti elő a növényi eredetű élelmiszerekben található vas felszívódását.

PETREZSELYEM

Ki gondolná például, hogy a petrezselyem nagyszerű C-vitaminforrás? Igaz, hogy sokat kell belőle enni, de grammonként négyszer annyi C-vitamin van benne, mint a narancsban. Ha ki akarjuk használni, hogy milyen egészséges, csináljunk belőle pestot, mert abba koncentráltan is beletehetjük!

KELKÁPOSZTA

A másik zöldség, amiről nem feltétlenül a C-vitamin jut eszünkbe, holott egy adagnyi a teljes napi szükségletünk dupláját fedezi, a kelkáposzta. Ez a zöldség a C-vitamin mellett A- és E-vitaminokat is tartalmaz, a legegészségesebb pedig nyersen, egy kis olajjal leöntve.

KELBIMBÓ

Bár nem mindenki szereti, a kelbimbó hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint a kelkáposzta, és ez nem csak a kinézetére igaz. Amellett, hogy ez a zöldség hasonlóképpen tele van C-vitaminnal, nagyon jól eltelít, így fogyókúrázóknak is ideális.

LICSI

A licsi is C vitamin-bomba, holott ez nem köztudott az egzotikus gyümölcsről, sőt, még rezet is tartalmaz, ami olyan ásványi anyag, melyet a test nem tud maga előállítani, így, akárcsak a vitaminokat, a táplálékkal kell bevinni.

Ezeknél az ételeknél arra kell odafigyelni, hogy a C-vitamin nem túlságosan stabil, és hőre és levegőre is bomlik. Így a legjobb őket a vásárlás után minél hamarabb és nyersen fogyasztani!

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

via

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?