r
Nosalty Logó

Vörösboros marhapörkölt hagymás dödöllével

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Réthly Dávid
Vörösboros marhapörkölt hagymás dödöllével
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 8% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A marhapörkölthöz

A hagymás dödölléhez

Összesen 719 kcal
  • 8% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A marhapörkölthöz

A hagymás dödölléhez

Összesen 4321 kcal
  • 8% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A marhapörkölthöz

A hagymás dödölléhez

Összesen 89 kcal
  • 8% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 81% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    62.5 g

Zsír

  • Összesen
    20.3 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    108 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1105 g
  • Cink
    18 mg
  • Szelén
    59 mg
  • Kálcium
    97 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    87 mg
  • Foszfor
    657 mg
  • Nátrium
    178 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    62.4 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    605.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    19 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    8 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    55 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    17 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    68 micro
  • Kolin:
    27 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    39 micro
  • β-karotin
    208 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    858 micro
  • Lut-zea
    155 micro
Összesen 719 kcal
  • 8% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 81% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    374.7 g

Zsír

  • Összesen
    121.8 g
  • Telített zsírsav
    37 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    61 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    645 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6630.1 g
  • Cink
    109 mg
  • Szelén
    356 mg
  • Kálcium
    582 mg
  • Vas
    46 mg
  • Magnézium
    521 mg
  • Foszfor
    3942 mg
  • Nátrium
    1068 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    374.3 g
  • Cukor
    30 mg
  • Élelmi rost
    33 mg

VÍZ

  • Összesen
    3630.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    114 micro
  • B6 vitamin:
    10 mg
  • B12 Vitamin:
    50 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    333 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    45 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    100 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    406 micro
  • Kolin:
    160 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    236 micro
  • β-karotin
    1250 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    5146 micro
  • Lut-zea
    932 micro
Összesen 4321 kcal
  • 8% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 81% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    7.7 g

Zsír

  • Összesen
    2.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    13 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    136 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    12 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    81 mg
  • Nátrium
    22 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    7.7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    74.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    8 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    5 micro
  • β-karotin
    26 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    106 micro
  • Lut-zea
    19 micro
Összesen 89 kcal

Hozzávalók

A marhapörkölthöz

A hagymás dödölléhez

Elkészítés

A marhapörkölthöz

  1. Egy nagy lábasban felhevítjük a 2-3 evőkanál libazsírt, majd rádobjuk a finomra vágott vöröshagymát. Sózzuk, hogy levet eresszen és könnyebben üvegesre párolódjon.
  2. Közben hasonló méretű kockákra vágjuk a megtisztított marhalábszárat (ki-ki ízlése szerint 2x2 cm-es vagy 3x3 cm-es kockákra), majd mehet a hagyma mellé. Addig pirítjuk, míg egységesen kifehéredik a hús, majd a tűzről félrehúzva beleszórjuk a (jó minőségű) 2-3 evőkanál füstölt pirospaprikát.
  3. Elkeverjük, visszatesszük a tűzre, és felöntjük 2-3 dl vízzel. Apró kockákra vágjuk a paradicsomokat és paprikákat, majd ezt is hozzáadjuk a pörköltünkhöz, sózzuk-borsozzuk, és megszórjuk 1-2 teáskanál fűszerköménnyel.
  4. Fedő alatt addig főzzük, amíg a hús (szinte) teljesen meg nem puhul. A jó szafthoz a vizet állandóan pótoljuk, és mindig pirítsuk zsírjára. Ez a pörkölt legfontosabb része! A következő 2-3-4 órában (függ a hús minőségétől és nagyságától is), míg rotyog a pörkölt, elkészítjük a dödöllét.
  5. Ha már szinte teljesen megfőtt a hús, hozzáadjuk az átnyomott fokhagymákat és a vörösbort, és puhára főzzük.
  6. Ha teljesen megpuhult a hús és a szaftunk is jó állagú, finom, akkor a hagymás dödöllével, ízlés szerint tejföllel és kovászos uborkával tálalva fogyaszthatjuk is! Jó étvágyat!

A hagymás dödölléhez

  1. A burgonyákat megtisztítjuk, kockákra vágjuk, egy nagy lábasba szórjuk, és felöntjük annyi vízzel, hogy majdnem ellepje a krumplikat.
  2. Alaposan megsózzuk, majd közepes lángon puhára főzzük.
  3. A megfőtt burgonyát (a lábasban hagyva) egy krumplitörő segítségével összetörjük, majd a sütőlapot alacsony lángon hagyva, részletekben hozzáadjuk a 25-30 deka lisztet, és simára keverjük.
  4. Közben egy nagy serpenyőben libazsírt hevítünk, és rádobjuk a felaprított vöröshagymákat.
  5. Ha picit kezd barnulni, két kanál segítségével galuskákat formázunk a krumplis keverékből, és a hagymás zsírja dobjuk őket.
  6. Gyakori forgatás-kavargatás mellett jól megpirítjuk, és készen is vagyunk.
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 336
  • Tegnapi nézettség: 13
  • 7 napos nézettség: 942
  • Össznézettség: 54047
  • Feltöltés dátuma: 2020. január 24.

Receptkategóriák

további kategória: karácsony kategória: karácsonyi főételek

Receptjellemzők

Vörösboros marhapörkölt hagymás dödöllével
Réthly Dávid 32 recept

"Ahány ház, annyi szokás..." Ismerhetjük a mondást, de a pörköltekre ez hatványozottan igaz. Szinte az összes háziasszonynak, férfiembernek megvan a saját, bevált receptje, szóval most én is megmutatom, hogyan készítem. Semmi extra, semmi csavar, csak egy tisztességes pöri hagymás dödöllével. Finom volt, hamar elfogyott.

Hozzávalók

A marhapörkölthöz

A hagymás dödölléhez

Címlapról ajánljuk

Mézédes eprespite-receptek

Végre dübörög az eperszezon, s bár nem éppen a legolcsóbb alapanyag, kizárt, hogy lemondjunk róla egy teljes évre, szóval hajrá, készüljön legalább egy epres pite!

Nosalty

További cikkek