r
Nosalty Logó

Lucskos káposzta

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
koszider
Lucskos káposzta
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 5% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 581 kcal
  • 5% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 2322 kcal
  • 5% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 90 kcal
  • 5% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 83% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    29.2 g

Zsír

  • Összesen
    41 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    125 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1094.7 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    36 mg
  • Kálcium
    351 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    107 mg
  • Foszfor
    393 mg
  • Nátrium
    192 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    26.8 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    488.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    422 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    154 mg
  • D vitamin:
    95 micro
  • K vitamin:
    153 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    239 micro
  • Kolin:
    113 mg
  • Retinol - A vitamin:
    63 micro
  • α-karotin
    66 micro
  • β-karotin
    97 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    64 micro
Összesen 581 kcal
  • 5% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 83% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    117 g

Zsír

  • Összesen
    163.9 g
  • Telített zsírsav
    64 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    66 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    15 g
  • Koleszterin
    502 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4378.6 g
  • Cink
    19 mg
  • Szelén
    143 mg
  • Kálcium
    1404 mg
  • Vas
    34 mg
  • Magnézium
    429 mg
  • Foszfor
    1572 mg
  • Nátrium
    770 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    107.3 g
  • Cukor
    39 mg
  • Élelmi rost
    31 mg

VÍZ

  • Összesen
    1952.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1690 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    616 mg
  • D vitamin:
    381 micro
  • K vitamin:
    612 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    27 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    957 micro
  • Kolin:
    453 mg
  • Retinol - A vitamin:
    252 micro
  • α-karotin
    264 micro
  • β-karotin
    388 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    257 micro
Összesen 2322 kcal
  • 5% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 83% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.5 g

Zsír

  • Összesen
    6.4 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    19 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    170 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    55 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    61 mg
  • Nátrium
    30 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.2 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    75.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    66 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    24 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    24 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    37 micro
  • Kolin:
    18 mg
  • Retinol - A vitamin:
    10 micro
  • α-karotin
    10 micro
  • β-karotin
    15 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    10 micro
Összesen 90 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A káposzta felső leveleit leszedjük, megmossuk, négy darabra szétvágjuk. Most jól kivágjuk a torzsáját, és a negyedeket felkockázzuk, kb. 3x3 cm-es kockára, vagyis nagyobb darabokra.
  2. A hagymát finomra vágjuk, a húst kisebb kockákra feldaraboljuk, a kaprot és a többi zöldfűszert finomra aprítjuk. (A borsika, tárkony lehet szárított is, de a kapor friss, zöld legyen.)
  3. Egy nagy lábost keressünk, amibe kényelmesen belefér a káposzta – főzés közben alaposan összeesik ugyan, de az elején is kavarni kell valahogy.
  4. A zsíron dinsztelni kezdjük a hagymát, majd rádobjuk a húst, fehéredésig kavarjuk. Ekkor rátesszük a kaprot, mert a zamata zsírban oldódik ki a legjobban! Már most sózzuk-borsozzuk, és megszórjuk a borsikával, tárkonnyal is. Ez kb. 10 perc.
  5. Most rátesszük a káposztát, és aláöntünk kb. 3 dl vizet. Lefedjük, és néha megkavarva megvárjuk, míg a káposzta alaposan összeesik – ez kb. 15 perc. Ekkor ellenőrizzük a víz mennyiségét – majdnem el kell, hogy lepje –, és fedő alatt, közepes láng mellett még kb. 45 percig pároljuk –, azaz a káposztának egy óra kell. Többször is nézzünk rá, keverjük meg, öntsünk alá vizet, ha kell, főzelékállagúnak kell maradnia. Akkor jó, ha a hús puha, de a káposzta nem főtt szét, kicsit még roppanós is lehet. Ha nagyon megfőzzük, a káposztából csak püré lesz, és az nem gusztusos.
  6. A tejfölt elkeverjük a liszttel, és behabarjuk a káposztát, 5 perc alatt kiforraljuk. Ha savanyúbbra szeretnénk, tehetünk bele egy kiskanál ecetet vagy citromlevet, de az is tökéletes, ha kb. 1 dl joghurtot keverünk még bele. Egy szelet kenyérrel - esetleg krumplis pogácsával! - tökéletes nyári ebéd.
  • Elkészítettem: 15 alkalommal
  • Receptkönyvben: 190
  • Tegnapi nézettség: 67
  • 7 napos nézettség: 501
  • Össznézettség: 205217
  • Feltöltés dátuma: 2016. június 20.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Lucskos káposzta
koszider 90 recept

A lucskos káposzta fantasztikusan finom eledel, de rettentő rossz a PR-ja. Hogy lehet egy ételnek „lucskos” a neve? Ha „mennyei káposztának” hívnánk, mindenki szeretné, így meg csak fintorognak tőle – pedig érdemes kipróbálni, nagy meglepetés lesz! Én legjobban a harsogóan friss, még zöld, új fejes káposztából szeretem, tavasszal, nyár elején gyakran főzöm, mert rém egyszerű. Gyorsnak éppen nem mondanám, mert a káposzta nehezen puhul meg, kell neki egy óra. Mindenféle fűszert zúdítok bele, hogy minél illatosabb legyen. Kaporból nem lehet eleget tenni bele, én két csokorral indítok.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

5 módszer, hogy okosan újrahasznosítsd a régi ruháidat

Alapvetően évente egyszer érdemes átnézni a gardróbunkat, hogy ne legyen tele felesleges darabokkal: így helyet csinálhatunk az új ruháknak, és sokkal rendezettebb lehet a ruhásszekrényünk is. De mit csináljunk azokkal a farmerekkel, pólókkal és társaikkal, amiket ilyenkor kiszelektálunk?

Szabó Anna

További cikkek